mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
19 Marz

Papryka faszerowana ciecierzycą, pieczarkami i suszonymi pomidorami

20 marca przypada nietypowe święto, a dokładnie mówiąc DZIEŃ BEZ MIĘSA. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na "Paprykę faszerowaną ciecierzycą, pieczarkami i suszonymi pomidorami". Jeśli macie ochotę go wypróbowac to przepis znajduję się pod zdjęciem, a ja zapraszam do zapoznania się z kilkoma informacjami, dlaczego warto wprowadzać nasiona strączkowe do swojej diety :)

Wartości odżywcze nasion roślin strączkowych:
- wysoka zawartość witamin z grupy B,
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego,
- niski IG,
- stosunkowo wysoka zawartość białka, które może zastąpić produkty mięsne.

Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, strączki powinny znajdować się w dietach osób cierpiących z powodu otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, zespołu policystycznych jajników oraz u osób będących w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.

Składniki:

  • 3-4 papryki kolorowe
  • 200 g ciecierzycy z puszki lub słoika
  • 1 duża cebula
  • 4 duże pieczarki
  • 200 g passaty pomidorowej
  • suszone pomidory kilka sztuk
  • przyprawy

Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebukę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia. Dodać ciecierzyce, suszone pomidory, passatę pomidorową, przyprawy i poddusić. Papryki umyć przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami. Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie ( na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg).

Twój komentarz




POKAŻ