Zalecenia dietetyczne:
- Wybierajmy chude gatunki mięs, wędlin i produktów mlecznych (zamiast m.in. parówek, salami, kiełbas wiejskich, smalców, boczków, pełnego mleka, tłustych serów)
- Nasycone kwasy tłuszczowe, głównie występujące w tłuszczach zwierzęcych ( tłuste mięso, mleko), żywności typu fast- food, produktach cukierniczych, zamieniajmy na nienasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze roślinne (margaryna kubkowa , oleje roślinne)
- Tłuszcze trans ogranicza się do minimum (mogą występować w twardych margarynach, żywności typu fast-food, wyrobach cukierniczych, piekarniczych, zupach w proszku, gotowych sosach)
- Najlepiej by posiłki przygotowywać w domu, ograniczając sólw diecie, zamiast tego wybierać różne przyprawy, czy zioła
- Należy uważać na produkty, będące źródłem cholesterolu: żółtka jaj, podroby, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa)
- Dozwolone są tłuste ryby 2-3 razy w tygodniu, zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 , które zmniejszają ryzyko występowania chorób układu krążenia (łosoś, śledź, makrela)
- Należy zwiększyć produkty bogate w rozpuszczalny błonnik pokarmowy (pełnoziarniste produkty zbożowe, strączki, surowe warzywa i owoce) oraz naturalne stanole/ sterole roślinne (pestki słonecznika, orzechy włoskie, olej kukurydziany), bądź przemysłowo w nie wzbogacane produkty (jogurty, margaryny)
- Podaż warzyw i owoców należy zwiększyć, hamują one utlenianie cholesterolu LDL, chroniąc przed rozwojem miażdżycy (częściej wprowadzamy do diety np. surówki, sałatki
Autor: Praktykantka - Paulina Trzcionkowska.
Twój komentarz