Jak budować odporność ? - witamina D.
Napisany przez Paulina Knop-Piwowar Artykuły Powrót
??Jesień??- sezon ,gdzie warto szczególnie zwrócić uwagę na suplementacje witaminą D?.
Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy D wraz z dietą oraz o suplementacji, ponieważ:
? większość z nas ma jej niedobory wynikające m.in. ze zmniejszonej ekspozycji na słońce oraz przez wykluczanie jej najlepszych źródeł,
? niedobory witamin D wiązane są ze zwiększoną podatnością na infekcje,
? może modulować odpowiedź immunologiczną,
nieświadomie (przed pojawieniem się antybiotyków) stosowano ją w leczeniu gruźlicy, wystawiając chorych na działanie słońca,
? tę samą chorobę często leczono również tranem z ryb (jednego z najlepszych jej źródeł),
? podanie witaminy D powodowało zmniejszenie częstotliwości zakażeń grypą.
? Wybrane najlepsze źródła witaminy D:
- słońce☀️,
- oleje z ryb,
- ryby?,
- żółtka jaj,
- wątroba wołowa,
- wzbogacone o nią produkty spożywcze,
- grzyby,
- sery.
Bibliografia:
Aranow C. Vitamin D and the immune system. J Investig Med. 2011;59(6):881-886. doi:10.2310/JIM.0b013e31821b8755
Sahota O. Understanding vitamin D deficiency. Age Ageing. 2014;43(5):589-591. doi:10.1093/ageing/afu104
Forrest KY, Stuhldreher WL. Prevalence and correlates of vitamin D deficiency in US adults. Nutr Res. 2011;31(1):48-54. doi:10.1016/j.nutres.2010.12.001
Twój komentarz