Fot:. https://dietetycy.org.pl/piramida-zywieniowa-2017-opisem/
Musimy jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach warzyw: 3/4 do owoców: 1/4. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) rekomenduje się spożywanie co najmniej 5 porcji. Natomiast czy wiemy, co oznacza jedna porcja? To około 80-100g surowca. Przykładowo jedna porcja owocu to: średnie jabłko, banan, gruszka czy szklanka owoców jagodowych. W przypadku warzyw może być to: jeden pomidor, marchew czy pół szklanki strączków. Dopuszczalna jest również zamiana jednej porcji na szklankę soku bez dodatku cukru. Badania naukowe jednoznacznie mówią o ich korzystnym wpływie na nasze zdrowie. Przyjmuje się, iż spożycie powyżej 400g owoców i warzyw dziennie stanowi profilaktykę nowotworów złośliwych czy chorób sercowo-naczyniowych. Zmniejszają one również ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, cukrzycy i otyłości. Jest to związane m.in. z zawartych w nich substancjach o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami. Surowce te są również źródłem korzystnych substancji bioaktywnych (np. flawonoidów, polifenoli) czy błonnika pokarmowego. By zapewnić cenne składniki mineralne oraz witaminy wybierajmy różnorodnie. Jedzmy warzywa i owoce jako przekąskę, wprowadźmy do naszego jadłospisu pożywne sałatki, koktajle, zupy, czy pasty warzywne. Natomiast poza sezonem możemy korzystać z mrożonek, które wbrew pozorom są dobrym rozwiązaniem.
Autor: Praktykantka - Paulina Trzcionkowska.
Twój komentarz