mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
22 Kwie

Choroba wrzodowa

Choroba wrzodowa jest określona jako zespół zmian ogólnoustrojowych i miejscowych, których głównym objawem jest wrzód żołądka i dwunastnicy. Owrzodzenie to ubytek ściany żołądka lub dwunastnicy przekraczającym warstwę mięśniową błony śluzowej i sięgającym do błony podśluzowej lub do głębszych warstw tych części przewodu pokarmowego. Występowanie choroby wrzodowej szacuje się na około 10% populacji i uważane jest za jedno z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Nieprawidłowy sposób odżywiania, narażenie na stresy to czynniki, które wydają się współodpowiedzialne za obniżenie granicy wieku występowania pierwszych objawów choroby.

Co możemy zrobić gdy mamy chorobę wrzodową?

Dużo daje nam to co jemy. Głównym celem w postępowaniu dietetyczne w chorobie wrzodowej  jest taki dobór produktów, by nie zalegały one długo w żołądku, aby były łatwo przyswajalne a także nie powodowały nadmiernego wydzielania soku żołądkowego. Osoby chore powinny  unikać produktów bogato tłuszczowych, np. niektóre wędliny, wieprzowina albo baranina. Spożycie tłuszczu nie powinno przekraczać fizjologicznego zapotrzebowania na ten składnik. Nadmiar tłuszczu może przyczyniać się do opóźnianie opróżniania żołądka, co niejednokrotnie jest odpowiedzialne za występowanie objawów dyspeptycznych. Ważne jest to, żeby osoby z chorobą wrzodową uwzględniały w diecie produkty bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Do NNKT zalicza się kwasy z grupy omega-6 (olejach jadalnych - oleju kukurydzianym, oleju sojowym, oleju sezamowym, oleju słonecznikowym, olej z wiesiołka, olej z ogórecznika, kiełków pszenicy) i omega-3 (produkty pochodzenia morskiego, zwłaszcza tłuste ryby żyjące w zimnych wodach oceanów - makrele, łososie, sardynki, śledzie, dorsze, tuńczyki - oraz skorupiaki zwane owocami morza).

Autor: Praktykantka - Julia Grodowska.

Twój komentarz




POKAŻ