Co możemy zrobić gdy mamy chorobę wrzodową?
Dużo daje nam to co jemy. Głównym celem w postępowaniu dietetyczne w chorobie wrzodowej jest taki dobór produktów, by nie zalegały one długo w żołądku, aby były łatwo przyswajalne a także nie powodowały nadmiernego wydzielania soku żołądkowego. Osoby chore powinny unikać produktów bogato tłuszczowych, np. niektóre wędliny, wieprzowina albo baranina. Spożycie tłuszczu nie powinno przekraczać fizjologicznego zapotrzebowania na ten składnik. Nadmiar tłuszczu może przyczyniać się do opóźnianie opróżniania żołądka, co niejednokrotnie jest odpowiedzialne za występowanie objawów dyspeptycznych. Ważne jest to, żeby osoby z chorobą wrzodową uwzględniały w diecie produkty bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Do NNKT zalicza się kwasy z grupy omega-6 (olejach jadalnych - oleju kukurydzianym, oleju sojowym, oleju sezamowym, oleju słonecznikowym, olej z wiesiołka, olej z ogórecznika, kiełków pszenicy) i omega-3 (produkty pochodzenia morskiego, zwłaszcza tłuste ryby żyjące w zimnych wodach oceanów - makrele, łososie, sardynki, śledzie, dorsze, tuńczyki - oraz skorupiaki zwane owocami morza).
Autor: Praktykantka - Julia Grodowska.
Twój komentarz