mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
12 List

Tłuszcze trans

Jednym z najbardziej niebezpiecznych  tłuszczów dla naszego zdrowia są tłuszcze trans. Tłuszcze trans to izomery nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powstają w wyniku procesu utwardzania. W mniejszych ilościach  występują naturalnie w produktach (np. mleko, wołowina) oraz w tych przetworzonych. Są one obecne w produktach cukierniczych; ciasteczkach, czekoladach, lodach oraz chipsach, pieczywie czy niektórych margarynach.

 

 

Producenci niejednokrotnie dodają tłuszcze trans do produktów, by wydłużyć okres przydatności do spożycia, ograniczając procesów utlenienia. Dzięki nim gotowy wyrób przechodzi w formę stałą i ma wyższą temperaturą dymienia. Natomiast potwierdzono, że obecność ich w naszej diecie negatywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Tłuszcze trans zwiększają poziom trójglicerydów we krwi oraz cholesterolu  LDL w surowicy, obniżając frakcję HDL. Wykazano również, iż zwiększają one ryzyko miażdżycy, czy choroby niedokrwiennej serca. Przyczyniać się mogą do obniżenia płodności, czy rozwoju depresji . Kobiety w ciąży znacząco powinny unikać produktów zawierających ten rodzaj tłuszczów. Z uwagi na przechodzenie tłuszczów trans przez łożysko, mogą wpływać one na niską masę urodzeniową. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać je w jak najmniejszej ilości. Dlatego wybierając produkty spożywcze musimy uważać na pewne stwierdzenia, które wskazują na procesy technologiczne, w których one powstały. Uważajmy na produkty zawierające na etykietach - „częściowo uwodorniony” /„częściowo utwardzony” olej roślinny. Tłuszcze trans również mogą powstać w wyniku ogrzewania, smażenia olejów w wysokiej temperaturze. Jeżeli decydujemy się  na smażenie nie korzystajmy z nieświeżych olejów, użytych wielokrotnie, a często je wymieniajmy.

Autor: Praktykantka - Paulina Trzcionkowska.

Twój komentarz




POKAŻ