mgr inż. Paulina Knop-Piwowar
02 Paź

Dyniowa sałatka z serem pleśniowym

Większość z nas zna przepis na krem z dyni, ale czy można z niej zrobić sałatkę ?? :O
Pewnie, że tak! :) Dla tych co nie są do końca przekonani oraz dla tych co bardzo chętnie chcą ją wypróbować pod zdjęciem znajduje się przepis.

Składniki:
1 dynia hokkaido (około 2kg)
1łyżeczka suszonego tymianku
100g orzechów włoskich
125g niebieskiego sera pleśniowego
oliwa z oliwek
pieprz i zioła do smaku
 

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Dynię dokładnie myjemy, przecinamy na pół i łyżką wyciągamy ze środka pestki. Następnie dynię kroimy w kostkę, nie musi być drobna, ani równa, ważne żeby wygodnie się jadło :) Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut, miękkość możemy sprawdzać widelcem. Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do miski. Posypujemy całość orzechami włoskimi i pokruszonym serem. Wszystko doprawiamy pieprzem i ziołami do smaku. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ